fbpx

CAMPANIE

Programul Național FIV 2024

Tot ce trebuie să știi despre Programul Național FIV 2024

Programul Național FIV 2024 este o inițiativă guvernamentală menită să sprijine cuplurile și persoanele singure în lupta lor împotriva infertilității. Acest program oferă sprijin financiar pentru fertilizare in vitro, ajutând astfel familiile să își îndeplinească visul de a avea copii. Infertilitatea afectează între 10-15% dintre cupluri la nivel mondial, iar Programul Național FIV 2024 își propune să ofere soluții și suport pentru aceste persoane.

Ce este Programul Național FIV 2024?

Programul Național FIV 2024 este un program social de interes național, dedicat susținerii cuplurilor și persoanelor singure în vederea creșterii natalității. Începând cu luna iulie 2024, acest program va oferi sprijin financiar pentru tratamentele de fertilizare in vitro (FIV), un proces complex care poate reprezenta o soluție pentru multe persoane afectate de infertilitate.

De ce este important acest program?

Infertilitatea este recunoscută de Organizația Mondiala a Sănătații ca o boală care afectează atât femeile , cat și barbații. Această recunoaștere subliniaza importanța accesului la tratamente adecvate și sprijin emoțional pentru cei afectați. Programul Național FIV 2024 vine in întampinarea acestei nevoi, oferind finanțare pentru proceduri costisitoare , dar esențiale pentru obținerea unei sarcini.

Evaluare Absolut Gratuită a Fertilității de Cuplu

Clinica de Fertilitate Atentica din județul Iași aderă la Programul Național FIV 2024 și oferă consiliere pentru întocmirea dosarelor necesare și a scrisorii medicale. De asemenea, pentru cuplurile care nu au un medic curant în cadrul clinicii, Atentica oferă o consultație gratuită de fertilitate, în valoare de 700 lei, complet gratuită.

Clinica de Fertilitate Atentica din Iași aderă la Programul Național FIV 2024 și oferă consiliere pentru întocmirea dosarelor necesare și a scrisorii medicale. Pentru cuplurile care nu au un medic curant în cadrul clinicii, Atentica oferă o consultație inițială de fertilitate complet gratuită, în valoare de 700 lei.

Dacă nu aveți încă un medic curant în cadrul clinicii, puteți completa formularul de consultație gratuită a fertilității. De asemenea, vă puteți programa la recepția clinicii sunând la 0332 45 45 45 pentru a beneficia de această consultație inițială gratuită.

Mai multe detalii despre evaluarea gratuită a fertilității.

De ce să alegi înscrierea la Clinica Atentica?

 • Peste 18 ani de experiență
 • 200 sarcini obținute prin Program în anul 2023
 • Rata de succes a sarcinilor prin FIV de peste 60% per cuplu
 • Medici de top și senior embriologi ESHRE
 • Evaluarea fertilității complet gratuită
 • Consiliere gratuită pe toată durata procedurii
 • Aprobare rapidă a dosarului în cadrul clinicii

Programul de Evaluare a Fertilității de Cuplu include:

 • Anamneză amănunțită a cuplului: Discutarea istoricului medical și familial pentru a identifica toți factorii relevanți ce pot influența fertilitatea.
 • Consiliere de cuplu: Discuții personalizate cu specialiștii noștri pentru a aborda toate preocupările și întrebările voastre.
 • Examen ginecologic pentru parteneră: Evaluare detaliată a sănătății ginecologice pentru a detecta eventuale probleme ce ar putea afecta fertilitatea.
 • Consultație și ecografie vaginală pentru parteneră: Evaluare detaliată a sănătății reproductive feminine.
 • Spermogramă efectuată de embriolog: Interpretare detaliată pentru partener, oferind o analiză completă a calității spermei.
 • Interpretarea rezultatelor analizelor efectuate: Analiză amănunțită a tuturor testelor realizate, oferind o înțelegere clară a stării de fertilitate.
 • Propunerea unui plan de tratament personalizat: Recomandări specifice bazate pe rezultatele analizelor și pe nevoile individuale ale cuplului.
 • Plan de Acțiune: Un plan clar și bine structurat pentru pașii următori, fie că este vorba de tratamente de fertilitate sau schimbări ale stilului de viață.

 

Notă: Spermograma se poate efectua cu programare înainte de consilierea de cuplu.

Etapele Procesului FIV

Procesul de fertilizare in vitro (FIV) implică mai multe etape esențiale pentru succesul procedurii. Iată o descriere detaliată a fiecărei etape:

Evaluarea și Pregătirea Inițială

Înainte de începerea tratamentului FIV, cuplurile trec printr-o evaluare medicală amănunțită pentru a determina starea lor de sănătate și eventualele cauze ale infertilității. Aceasta include anamneza cuplului, examenul ginecologic pentru parteneră și spermograma pentru partener.

Stimularea Ovariană

În această etapă, femeia primește tratamente hormonale pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovocite. Acest proces este monitorizat prin ecografii și analize hormonale pentru a asigura dezvoltarea corectă a foliculilor.

Prelevarea ovocitelor se realizează printr-o puncție foliculară ghidată ecografic, sub anestezie locală sau sedare ușoară. Ovocitele mature sunt colectate și pregătite pentru fertilizare.

Fertilizarea Ovocitelor

Ovocitele colectate sunt fertilizate în laborator cu sperma partenerului sau a unui donator. Fertilizarea poate fi realizată prin metoda clasică sau prin injectare intracitoplasmatică de spermă (ICSI).

Cultivarea Embrionilor

Embrionii rezultați sunt cultivați într-un mediu controlat pentru 3-5 zile. În acest timp, sunt monitorizați pentru a selecta cei mai viabili pentru transfer.

Transferul Embrionar

Embrionii selectați sunt transferați în uterul femeii într-o procedură simplă și nedureroasă. Numărul de embrioni transferați este determinat în funcție de vârsta femeii și de calitatea embrionilor, pentru a reduce riscul de sarcini multiple.

Cine poate beneficia de Programul Național FIV 2024?

Programul este destinat cuplurilor și femeilor singure cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care au recomandare medicală pentru fertilizare in vitro. Beneficiarii trebuie să aibă asigurare socială de sănătate, iar cel puțin unul dintre parteneri trebuie să fie cetățean român cu domiciliul în România. Tratamentul poate fi efectuat într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țară.

Contact și Suport

Pentru a obține informații suplimentare și suport în procesul de aplicare pentru Programul Național FIV 2024, beneficiarii pot contacta direct clinicile acreditate și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Informații de Contact pentru Clinica Atentica

Suport din Partea Ministerului

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse oferă suport pentru întocmirea dosarelor și răspunde la orice întrebări legate de eligibilitate și procedurile FIV.

Cum se acordă finanțarea?

Beneficiarii vor primi două vouchere: unul în valoare de 5.000 de lei pentru decontarea tratamentelor medicamentoase necesare pregătirii pentru FIV și unul în valoare de 10.000 de lei pentru decontarea procedurilor medicale.

Care sunt pașii pentru a aplica la Programul Național FIV 2024?

1. Documente necesare:

 • Cererea de înscriere: Poate fi găsită și pe site-ul ministerului si trebuie semnată de ambii parteneri în cazul cuplurilor aplicante
 • Cartea de identitate: Copia cărții de identitate trebuie depusă pentru ambii parteneri în cazul cuplurilor aplicante.
 • Declarație pe propria răspundere: Poate fi găsită și pe site-ul ministerului și trebuie completată de ambii parteneri în cazul cuplurilor aplicante.
 • Document care atestă diagnosticul de infertilitate și recomandarea pentru FIV: Emis de către clinica Atentica.
 • Acord individual GDPR: Poate fi găsit și pe site-ul ministerului și trebuie semnat de ambii parteneri în cazul cuplurilor aplicante.
 • Adeverință de asigurat: Sunt acceptate print de pe platforma CNAS (sumat de CNAS sau medic de familie), adeverință de salariat sau adeverința eliberată de casele de asigurări. Adeverința este necesară pentru ambii parteneri, dacă este cazul.

2. Depunerea dosarului:

Dosarele complete se vor depune electronic pe platforma care va fi pusă la dispoziție de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Adresa de depunere va fi comunicată în momentul lansării oficiale a platformei.

Costuri și Finanțare

Programul Național FIV 2024 asigură finanțare substanțială pentru procedurile de fertilizare in vitro, însă există și costuri suplimentare pe care beneficiarii trebuie să le ia în considerare.

Decontare FIV: Finanțare Asigurată prin Vouchere

Beneficiarii vor primi două vouchere: unul în valoare de 5.000 de lei pentru tratamentele medicamentoase necesare pregătirii pentru FIV și unul în valoare de 10.000 de lei pentru procedurile medicale.

Costuri Suplimentare

Pe lângă finanțarea oferită, există costuri suplimentare care nu sunt acoperite de program:

 • Investigațiile preliminare: Analizele și testele necesare înainte de începerea tratamentului.
 • Procedurile de crioconservare: Stocarea ovocitelor, spermei sau embrionilor pentru utilizări viitoare.
 • Diagnosticul genetic preimplantator (PGD): Testarea genetică a embrionilor pentru a detecta eventuale anomalii genetice.

 

Este important ca beneficiarii să fie conștienți de aceste costuri și să își planifice bugetul corespunzător pentru a evita surprizele financiare neplăcute pe parcursul tratamentului.

Impactul Programului Național FIV 2024

Acest program este mai mult decât o măsură financiară; este o sursă de speranță pentru cei care se luptă cu infertilitatea. Oferind acces la tratamente de fertilizare in vitro, Programul Național FIV 2024 îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pentru multe familii.

Progres și Succes

Până în prezent, Programul Național FIV a demonstrat un impact semnificativ. În cadrul programului derulat în 2023, au fost raportate 2010 sarcini în evoluție și 112 nașteri. Aceste cifre subliniază succesul inițiativei și necesitatea continuării acesteia.

Experiențe și Testimoniale ale Beneficiarilor FIV 2023

Despre redare videouri Programul national FIV 2024 - Ministerul Familiei - Testimonial FIV

Tratamentul Medicamentos în FIV

Tratamentele medicamentoase sunt esențiale în procesul de fertilizare in vitro (FIV). Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse oferă un voucher de 5.000 lei pentru achiziționarea medicamentelor necesare atât pentru puncția ovariană, cât și pentru embriotransfer. Aceste medicamente sunt disponibile la farmacia din cadrul clinicii Atentica, astfel încât nu este nevoie să vă deplasați în altă parte! Asistenta și medicul curant vă vor oferi toate informațiile necesare privind administrarea tratamentelor pentru stimularea ovariană și pregătirea embriotransferului.

Tipuri de Medicamente Utilizate în FIV

 • Medicamente de supresie: Reglează ciclul menstrual și pregătesc corpul pentru stimularea ovulației.
 • Hormonii gonadotropini: Cresc numărul și calitatea foliculilor ovarieni.
 • Medicamente cu conținut de progesteron: Susțin dezvoltarea endometrului și asigură un mediu propice implantării embrionului.

Prin utilizarea acestor medicamente, șansele de succes ale procedurii FIV cresc semnificativ, oferindu-vă o oportunitate mai mare de a deveni părinți.

Șansele de Reușită ale Fertilizării In Vitro la Clinica Atentica

La Clinica Atentica, șansele de reușită ale unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV) sunt de aproximativ 60% per cuplu, conform raportărilor oficiale. Aceste șanse variază în funcție de numerosi factori, inclusiv vârsta femeii, cauzele infertilității, calitatea și numărul ovulelor colectate, calitatea spermei și tipul de procedură utilizată (FIV, ICSI, transfer de embrioni congelați).

De ce să alegeți Clinica Atentica?

 • Pionieri în Zona Moldovei: Suntem prima clinică de fertilizare in vitro din Moldova, având cea mai mare experiență în tratarea infertilității.
 • Rezultate Concludente: Primul copil născut după procedură de FIV în Moldova a fost obținut la clinica noastră în 2009, iar primul copil născut în România prin Programul Național al Ministerului Sănătății a fost obținut în clinica noastră în 2012.
 • Succes Recunoscut: Până în prezent, au fost născuți peste 1500 de copii după proceduri de reproducere umană asistată, iar alții urmează să se nască.
 • Investiții Continue: Am investit constant în perfecționarea specialiștilor noștri și în echipamente și tehnologii de ultimă generație.
 • Echipă de Specialiști: Avem medici de top și embriologi seniori certificați ESHRE, asigurând cel mai înalt nivel de expertiză și competență.
 • Rata de Succes: Rata de succes a procedurilor de reproducere umană asistată la Clinica Atentica este remarcabilă, datorită calității laboratorului FIV și aptitudinilor echipei medicale.

Pentru mai multe detalii despre rata de succes a fertilizării in vitro la Clinica Atentica, vizitați rata de succes.

Factori care influențează rata de succes:

 • Vârsta femeii: Cel mai semnificativ factor.
 • Cauzele infertilității: Diverse cauze medicale pot influența succesul.
 • Calitatea și numărul ovulelor colectate: Esențial pentru fertilizare.
 • Calitatea spermei: Incluzând mobilitatea și capacitatea de fecundare.
 • Tipul de procedură: FIV, ICSI, transfer de embrioni congelați.
 • Calitatea laboratorului FIV: Echipamente de ultimă generație și personal specializat.

Prin utilizarea acestor medicamente, șansele de succes ale procedurii FIV cresc semnificativ, oferindu-vă o oportunitate mai mare de a deveni părinți.

Documente Necesare pentru Întocmirea Dosarului (Program FIV)

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, dosarul trebuie să includă:

Iată o scurtă prezentare vizuală a documentelor necesare pentru înscrierea în programul național FIV 2024, preluată de pe pagina MFTES:

Programului Național Fiv 2024 Clinica Atentica Iasi

Parteneriate și Sprijin

Clinica de Fertilitate Atentica, din județul Iași, aderă la Programul Național FIV 2024 și oferă sprijin pentru întocmirea dosarelor și efectuarea investigațiilor preliminare necesare.

Clinica Atentica este una dintre puținele clinici de infertilitate din țara în care găsit atât un laborator de analize, cât și o farmacie pentru a vă satisface toate nevoile medicale într-un singur loc. Acest parteneriat ne permite sa oferim pacientilor nostri acces rapid si convenabil la medicamente.

Actualizări și Noutăți ale Programului Național FIV 2024

În noiembrie 2023, Ministerul Familiei a raportat 150 de sarcini în evoluție și trei nașteri rezultate din Programul Național FIV. Aceste rezultate subliniază succesul și impactul pozitiv al programului.

Programul Național FIV 2024 continuă să evolueze pentru a răspunde nevoilor cuplurilor și persoanelor singure care se confruntă cu infertilitatea. Iată câteva dintre actualizările recente și noutățile programului:

 • Extinderea finanțării pentru diagnosticul genetic preimplantator (PGD)
 • Parteneriate noi cu clinici internaționale
 • Campanii de conștientizare despre infertilitate și tratamentele disponibile

Ce implică Programul Național FIV 2024?

Programul Național FIV 2024, cunoscut și drept program pentru creșterea natalității, se dovedește a fi un sprijin esențial pentru cuplurile și femeile singure care se confruntă cu provocarea infertilității și aspiră să acceseze tratamentul de fertilizare in vitro (FIV). Având la bază conceptul de a oferi suport financiar, acest program este dedicat persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care au primit recomandare medicală pentru a urma procedura FIV.

Pentru a putea obține acest ajutor, beneficiarii trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și asigurare socială de sănătate, respectiv trebuie să depună un dosar care conține documentele justificative, pentru ca mai apoi să urmeze tratamentul într-un spital public sau o clinică privată acreditată. Programul asigură sprijinul financiar pentru fiecare beneficiar sub forma unor vouchere care sunt destinate acoperirii costurilor legate de procedurile FIV.

Tratamentele medicamentoase decontate prin Programul Național FIV 2024

Voucherul de 5.000 de lei, aferent sumei tratamentelor medicamentoase, poate fi folosit pentru decontarea tratamentelor medicamentoase ce reprezintă un element esențial al procesului de fertilizare in vitro (FIV). Aceste tratamente contribuie la pregătirea corpului pentru a obține ovocite mature și pentru a maximiza șansele de succes în obținerea unei sarcini.

Procedurile medicale decontate prin Programul Național FIV 2024

Voucherul de 10.000 de lei, aferent sumei procedurilor medicale, poate fi folosit pentru decontarea următoarelor proceduri:

 1. Prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz;
 2. Procesarea spermei;
  inseminarea ovocitelor (proprii sau donate în condițiile legii) pentru fertilizare spontană;
 3. Cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 ore în funcție de procedura agreată de clinică;
 4. Transferul embrionar;
 5. Monitorizarea evoluției cazului, care constă în: efectuarea testului seric Beta HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar, consult ginecologic și ecografic la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3., dacă testul Beta HCG este negativ, respectiv monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3., dacă testul Beta HCG este pozitiv.

Conform Programului Național FIV, contravaloarea altor servicii decât cele menționate anterior este suportată de către beneficiar, din fonduri proprii, la tarifele stabilite de unitatea sanitară. Beneficiarul trebuie informat, în prealabil, că aceste proceduri nu sunt decontate și trebuie să își asume, în scris, acest lucru.

Serviciile medicale nerambursabile pot include:

Programul Național FIV 2024 și Suportul Emoțional

Infertilitatea nu este doar o provocare medicală, ci și una emoțională. Programul Național FIV 2024 recunoaște importanța sprijinului emoțional și psihologic pentru cuplurile și persoanele singure care se confruntă cu infertilitatea. Procesul de fertilizare in vitro poate fi stresant și epuizant, iar sprijinul psihologic adecvat poate face diferența în succesul tratamentului.

Serviciile de consiliere psihologică sunt esențiale pentru a ajuta beneficiarii să facă față stresului și anxietății asociate cu infertilitatea și tratamentele FIV. Aceste servicii sunt disponibile în cadrul multor clinici de fertilitate și pot fi de mare ajutor în gestionarea emoțiilor și a așteptărilor pe parcursul tratamentului.

Despre redare videouri Testimonial Program FIV 2024 Iasi

Impactul Social al Programului Național FIV 2024

Programul Național FIV 2024 nu doar că sprijină cuplurile și persoanele singure în lupta împotriva infertilității, dar are și un impact pozitiv asupra societății în ansamblu. Creșterea natalității este esențială pentru dezvoltarea durabilă a României, iar acest program contribuie la acest obiectiv prin facilitarea accesului la tratamente de fertilitate.

Educația și Conștientizarea Infertilității

Un alt aspect important al Programului Național FIV 2024 este educația și conștientizarea publicului despre infertilitate. Multe persoane nu sunt conștiente de cauzele și tratamentele disponibile pentru infertilitate. Prin campanii de informare și educație, programul își propune să crească nivelul de conștientizare și să reducă stigmatul asociat infertilității.

Viitorul Programului Național FIV

Privind înainte, Programul Național FIV 2024 are potențialul de a evolua și de a se extinde pentru a răspunde mai bine nevoilor celor afectați de infertilitate. Îmbunătățirea accesului la tratamente de calitate, creșterea fondurilor disponibile și extinderea criteriilor de eligibilitate sunt doar câteva dintre direcțiile în care programul poate evolua.

Concluzie

Programul Național FIV 2024 continuă să fie o inițiativă esențială în sprijinirea cuplurilor și persoanelor singure care se confruntă cu infertilitatea. Prin oferirea de sprijin financiar și acces la tratamente de fertilizare in vitro, programul aduce speranță și oportunități pentru multe familii din România. Pe măsură ce programul se dezvoltă, acesta va continua să fie o sursă de optimism și posibilitate pentru viitorul multor părinți aspiranți.

Informații Detaliate Despre Procedurile Medicale FIV

Prelevarea ovocitelor reprezintă un pas esențial în procesul de fertilizare in vitro (FIV). Această procedură, cunoscută sub numele de puncție foliculară, este crucială pentru succesul FIV, deoarece asigură colectarea ovocitelor necesare pentru obținerea unei sarcini. Este o manevră minim invazivă în care se aspiră lichidul folicular, ce conține ovocitele, din foliculii dezvoltați în urma stimulării ovariene sau monitorizării unui ciclu natural.

Înainte de procedură, veți efectua analize preanestezice pentru a evalua starea generală de sănătate și a asigura siguranța manevrei chirurgicale. La ora stabilită, veți fi adusă în sala de operație și așezată pe masă în poziție ginecologică. Identitatea dumneavoastră va fi verificată din nou de către echipa medicală, inclusiv de embriologi, care au pregătit plăcile și mediile de cultură necesare procedurii FIV cu o zi înainte.

Puncția foliculară se realizează sub ghidaj ecografic transvaginal. Masa de operație este pregătită cu instrumentarul steril necesar. După administrarea anesteziei, se efectuează lavajul vaginal cu soluție salină, se introduce sonda ecografică și se localizează ovarele pentru a efectua puncția.

Medicul introduce acul pentru puncție, conectat la un sistem de aspirație și la eprubetele de colectare a lichidului folicular, menținute la temperatura necesară. Lichidul este aspirat din foliculi printr-o singură puncționare a fiecărui ovar. Eprubetele sunt preluate de laboratorul de embriologie, unde se numără ovocitele colectate. La sfârșitul intervenției, medicul va verifica situația locală și va stabili tratamentul post puncție.

Durata procedurii variază în funcție de numărul de foliculi puncționați, de obicei între 5 și 20 de minute. După procedură, veți fi monitorizată în salon și externată după 3-4 ore. Este posibil să prezentați dureri pelviene ușoare până la moderate, sângerări ușoare, balonare sau constipație, care vor ceda în câteva zile.

În ziua puncției, evitați efortul fizic intens. Deși este o procedură minim invazivă, în clinica Atentica, aceasta se efectuează sub analgo-sedare pentru a asigura confortul dumneavoastră și succesul procedurii.

Procesarea spermei este un alt pas crucial în FIV. Sperma poate fi obținută prin metode naturale sau, în unele cazuri, prin tehnici de prelevare chirurgicală, dacă există probleme de fertilitate masculină. Sperma este apoi procesată în laborator pentru a selecta cei mai sănătoși și mobili spermatozoizi, care vor fi folosiți pentru fertilizare.

Fertilizarea Ovocitelor

Fertilizarea ovocitelor poate avea loc prin două metode principale:

 • Fertilizarea tradițională: Sperma este adăugată la un mediu care conține ovocitele și fertilizarea are loc în mod natural.
 • Injecția intracitoplasmatică de spermă (ICSI): Un singur spermatozoid este injectat direct în ovocit, metodă utilizată mai ales în cazurile de infertilitate masculină severă.

Cultivarea Embrionilor

După fertilizare, ovocitele fertilizate devin embrioni și sunt cultivate într-un mediu controlat pentru a se dezvolta. Embrionii sunt monitorizați timp de 3 până la 5 zile înainte de a fi transferați în uter. Acest proces de cultivare permite specialiștilor să selecteze cei mai sănătoși și viabili embrioni pentru transfer.

După fertilizare, ovocitele fertilizate devin embrioni și sunt cultivate într-un mediu controlat pentru a se dezvolta. Embrionii sunt monitorizați timp de 3 până la 5 zile înainte de a fi transferați în uter. Acest proces de cultivare permite specialiștilor să selecteze cei mai sănătoși și viabili embrioni pentru transfer.

Aspecte Financiare și Decontarea Procedurilor

Programul Național FIV 2024 asigură finanțare substanțială pentru procedurile de fertilizare in vitro, însă există și costuri suplimentare care nu sunt acoperite de program. Este important ca beneficiarii să fie conștienți de aceste costuri și să își planifice bugetul corespunzător.

Costuri Suplimentare

Costurile care nu sunt acoperite de Programul Național FIV 2024 includ, dar nu se limitează la:

 • Investigațiile preliminare: Analizele și testele necesare înainte de începerea tratamentului.
 • Procedurile de crioconservare: Stocarea ovocitelor, spermei sau embrionilor pentru utilizări viitoare.
 • Diagnosticul genetic preimplantator (PGD): Testarea genetică a embrionilor pentru a detecta eventuale anomalii genetice.

Criterii de Eligibilitate și Selecția Beneficiarilor

Eligibilitatea pentru Programul Național FIV 2024 este determinată pe baza unor criterii stricte pentru a asigura echitatea și eficiența alocării resurselor. Criteriile de eligibilitate includ:

 • Vârsta: Beneficiarii trebuie să aibă între 20 și 45 de ani.
 • Cetățenia și domiciliul: Trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în România.
 • Starea de sănătate: Trebuie să existe o recomandare medicală pentru procedura FIV, emisă de un specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical.
 • Asigurare socială de sănătate: Beneficiarii trebuie să fie asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

*In momentul lansarii platformei este posibil sa fie unele modificari

Importanța Documentației Corecte și Complete

Pentru a evita întârzierile și pentru a asigura eligibilitatea, este esențial ca dosarul de aplicare să fie complet și corect întocmit. Documentele necesare includ copii ale actelor de identitate, declarația pe propria răspundere, documentul care atestă diagnosticul de infertilitate, adeverința de asigurat și acordul individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Beneficii Psihologice și Emoționale ale Programului FIV

Pe lângă aspectele medicale și financiare, Programul Național FIV 2024 are un impact semnificativ și asupra stării emoționale și psihologice a beneficiarilor. Infertilitatea poate fi o sursă majoră de stres și anxietate, iar programul oferă o speranță reală și un sentiment de sprijin pentru cei afectați.

Suportul Psihologic

Accesul la consiliere psihologică este crucial pentru a ajuta cuplurile și persoanele singure să gestioneze stresul și anxietatea asociate cu tratamentele de fertilitate. Aceste servicii ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea șanselor de succes ale tratamentului prin reducerea stresului și promovarea unui echilibru emoțional.

Educația și Conștientizarea Publicului

Programul Național FIV 2024 include și componente de educație și conștientizare menite să informeze publicul despre cauzele infertilității, opțiunile de tratament disponibile și importanța accesului la tratamente de fertilitate. Campaniile de informare publică joacă un rol vital în reducerea stigmatului asociat infertilității și în promovarea unei atitudini pozitive față de tratamentele de reproducere asistată.

Succesul Programului Național FIV 2023 și Lecțiile Învățate

Succesul programului derulat în 2023 a oferit multe lecții valoroase care au fost integrate în Programul Național FIV 2024. Printre acestea se numără importanța unui proces de selecție transparent și echitabil, necesitatea unei comunicări eficiente cu beneficiarii și importanța sprijinului psihologic pe parcursul tratamentului.

Perspectivele de Viitor ale Programului Național FIV

În viitor, Programul Național FIV ar putea fi extins pentru a include mai multe cupluri și persoane singure, precum și pentru a acoperi o gamă mai largă de proceduri și servicii medicale. De asemenea, ar putea fi introdusă o componentă de cercetare pentru a continua îmbunătățirea și optimizarea tratamentelor de fertilitate.

Colaborarea cu Instituții Internaționale

Pentru a asigura cele mai bune practici și pentru a beneficia de cele mai recente descoperiri și tehnologii în domeniul fertilității, Programul Național FIV 2024 ar putea colabora cu instituții internaționale de renume. Aceste colaborări ar putea include schimburi de cunoștințe, formare profesională pentru specialiști și participarea la proiecte de cercetare internaționale.

Programul Național FIV 2024 continuă să fie o inițiativă esențială în sprijinirea cuplurilor și persoanelor singure care se confruntă cu infertilitatea. Prin oferirea de sprijin financiar și acces la tratamente de fertilizare in vitro, programul aduce speranță și oportunități pentru multe familii din România. Pe măsură ce programul se dezvoltă, acesta va continua să fie o sursă de optimism și posibilitate pentru viitorul multor părinți aspiranți.

Obține Voucherul de 15.000 lei pentru Fertilizare in Vitro la Clinica Atentica

Disponibil pentru 10.000 de Cupluri!
Procesul de înscriere este

Întrebări frecvente Programul național FIV 2023

Ce este Programul Național FIV 2024 de Creștere a Natalității?

Programul Național FIV 2024 de Creștere a Natalității este o inițiativă guvernamentală destinată să sprijine cuplurile și persoanele care doresc să devină părinți. Acest program oferă suport financiar, consiliere și alte resurse necesare pentru a ajuta la creșterea ratei natalității în România. Prin diverse măsuri și subvenții, programul își propune să reducă obstacolele financiare și logistice asociate cu fertilitatea, astfel încât mai multe familii să poată beneficia de tratamente de fertilizare in vitro (FIV) și alte metode de susținere a reproducerii asistate.

Ce documente sunt necesare pentru înscriere la Programul Național FIV 2024?

Cel mai important document este scrisoarea medicală emisă de un medic din cadrul clinicii Atentica. Restul documentelor pot fi descărcate de pe pagina noastră Documente Programul Național FIV 2024.

Cine poate beneficia de Programul Național FIV 2024 de Creștere a Natalității?

Programul Național FIV 2024 de Creștere a Natalității este destinat cuplurilor și persoanelor care doresc să devină părinți și îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate. Doar unul dintre parteneri trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliu stabil în România, iar vârsta femeii trebuie să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani. De asemenea, ambii parteneri trebuie să fie asigurați. Programul este deschis și pentru cuplurile care au nevoie de donare de ovocite sau spermă. Detaliile complete despre eligibilitate și criterii specifice vor fi publicate în normele metodologice ale programului în curând.

Care este timpul de așteptare pentru Programului Național FIV 2024?

La Atentica, babymakersii noștri sunt rapizi ca fulgerul! Scrisoarea medicală va fi emisă în maxim o săptămână, iar apoi poți depune dosarul la Ministerul Familiei. 

Anul acesta, avem vești minunate din partea ministerului – se va implementa o platformă electronică, ceea ce ar trebui să scurteze timpul de așteptare.

Anul trecut, așteptarea varia între 1 lună și 4 luni, dar noi sperăm că tehnologia ne va ajuta să facem totul mai rapid! Deci, să ținem pumnii strânși pentru o procesare mai rapidă! 🤞

Pot depune dosarul dacă nu sunt asigurată?

Ne pare rău dar nu, este obligatoriu ca ambii parteneri să fie asigurați.

De câte ori pot depune dosarul pentru Programului Național FIV 2024?

Numărul magic 3 lovește din nou! Exact ca în poveștile cu 3 dorințe, poți depune dosarul de 3 ori într-un an pentru a obține finanțarea. Deci, ai trei șanse să-ți îndeplinești visul de a deveni mămică!

Cât acoperă procedura și ce sumă trebuie să plătesc eu?

Dintr-un cost total de 4000 euro, inclusiv medicația, finanțarea acoperă aproximativ 75%, adică 3000 euro. La alte clinici, procentul de acoperire este mai mic, iar în București poate ajunge până la 50%. Așa că la noi, ai parte de un discount generos! Noi suntem babymakers, nu business makers.

Pot face procedura la voi dacă am depus dosarul la altă clinică?

Din păcate, nu. Dosarul trebuie depus direct la clinica Atentica. Ne dorim să facem toată procedura aici, în casa noastră!

Pot schimba medicul care a dat scrisoarea medicală și să fac procedura cu alt medic din clinica voastră?

Absolut! Poți schimba medicul fără nicio problemă. Alegerea este a ta, așa că poți face procedura cu oricare dintre babymakersii noștri. Fii relaxată, aici nu e nimic complicat!

Donarea de ovocite sau spermă este suportată de cuplu?

Da, în cadrul Programul Național FIV 2024 al Ministerului Familiei, sunt acceptate cupluri care au nevoie de donare de ovocite și spermă. Totuși, pregătește-te să deschizi puțin portofelul! Proba de spermă și ovocitele vor fi plătite de către voi, așa că, dacă aveți nevoie de un pic de ajutor suplimentar, va trebui să contribuiți și voi puțin!

Ce alte costuri implică Programului Național FIV 2024?

Costurile suplimentare pot ajunge până la 1000 euro și pot include medicația necesară, vitrificarea embrionilor, și altele. La Clinica Atentica, acoperim 75% din cheltuieli, unul dintre cele mai mari procente de acoperire din țară. Așa că, deși mai există ceva costuri, suntem printre cei mai generoși când vine vorba de acoperirea cheltuielilor!

Care este categoria de vârstă acceptată pentru Programul Național FIV 2024?

Pentru a beneficia de program, vârsta femeii trebuie să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani. Deci, dacă te încadrezi în această categorie, ești gata să începi aventura!

# babymakers

Rată de succes a sarcinilor prin FIV de peste 60% per cuplu, datorită medicilor de top și seniorilor embriologi certificați ESHRE.