fbpx

Analiza spermei

Sperma este o substanta vascoasa alcatuita din spermatozoizii produsi de testicule si lichidul seminal, mediul nutritiv al spermatozoizilor, format in proportie de 2/3 din secretiile veziculei seminale si 1/3 din secretiile prostatei.

Lichidul provenit din vezicula seminala are o consistenta vascoasa, un continut bogat in fructoza si un pH alcalin (bazic). Lichidul produs de prostata are un pH acid, continand acid citric, mai multe enzime de tipul fosfatazelor acide si zinc. Datorita enzimelor produse de prostate, sperma este lichefiata in 10-30 min la temperatura camerei.

Functiile de baza ale spermei sunt nutritia si transportul spermatozoizilor, precum si cresterea pH-ului din vagin peste valoarea 6.2, valoare de la care spermatozoizii se mentin mobili.

Volumul si proprietatile fizico-chimice

Majoritatea barbatilor produc intre 2 si 6 ml de sperma. Un volum mic al ejaculatului va avea o capacitate insuficienta de neutralizare a pH vaginal, iar un volum prea mare va duce la scaderea concentratiei spermatozoizilor.

Un volum redus al spermei ar putea indica asupra:

unui blocaj la nivelul veziculei seminale sau a ductului de ejaculare
​ejacularii retrograde, in care o parte sau toata sperma este eliberata in vezica urinara
unei infectii
dezechilibrelor hormonale
Aspectul normal al spermei este unul albicios-galbui, opac sau usor translucid.
O sperma cu nuanta de galben intens, maronie, rosiatica, verzuie, prea vascoasa, prea fluida sau cu miros puternic, indica asupra unor probleme patologice care se pot rasfrange asupra fertilitatii.

Concentratia sau numarul de spermatozoizi in sperma

Acesta este un parametru foarte important pentru fertilitate. Conform ultimilor recomandari ale Organizatiei Mondiale de Sanatate (Word Health Organization – WHO), limita inferioara normala a concentratiei spermei este 15 milioane per mililitru (mil/ml).
O concentratie sub 15 mil/ml este definite ca oligozoospermie si poate avea drept cauze:

stresul
fumatul
efecte adverse cauzate de anumite medicamente sau consumul de droguri
deficit de nutritie
dezechilibre hormonale
varicocel
consecinte ale unor traumatisme testiculare sau interventii chirurgicale locale
defecte de cromozom Y

Motilitatea spermatozoizilor

Conform WHO, minim 50% spermatozoizi mobili din totalul spermatozoizilor din sperma este un criteriu de normalitate, desi acest parametru este strans legat de concentratia spermatozoizilor din sperma.

La o concentratie mai mare de limita normala, un procent si mai mic de 50% (pana la 25-30%) a spermatozoizilor mobili poate asigura cu succes functia de fertilitate, daca motilitatea se claseaza in categoria rapid-progresiv.
O motilitate scazuta a spermatozoizilor este notata ca astenozoospermie sau necrozoospermie (daca imobilitatea este determinata de o viabilitate redusa a spermatozoizilor).

Morfologia spermatozoizilor

Morfologia anormala a spermatozoizilor afecteaza direct capacitatea lor de fertilizare. Abnormalitatea morfologica a spermatozoizilor poarta denumirea de teratozoospermie si se poate prezenta cu modificari variate de forma.
Conform criteriilor stricte de clasificare, un raport de cel putin 4% de spermatozoizi cu forma normala din totalul spermatozoizilor este asociat cu o functie normala de fertilitate.