fbpx

Determinare fragmentare ADN spermatozoizi

Alaturi de spermograma, determinarea anticorpilor antispermatici din sperma si spermocultura, determinarea gradului de fragmentare a ADN-ului spermatozoizilor este o analiza genetica importanta in investigatiile cuplului infertil.

Fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor (Sperm DNA Fragmentation – SDF) este un factor corelat cu rezultatul procedurilor de inseminare intrauterina. In cazul in care SDF este mai mare de 30% sansele de obtinere a unei sarcini viabile prin inseminare intrauterina sau spontan scad semnificativ.

Pe de alta parte, in cazul apelarii la proceduri precum fertilizarea in vitro sau injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI) nu exista o astfel de corelare statistica. Acest lucru se datoreaza probabil procesului de selectie realizat in timpul acestor tehnici prin care sunt alesi cei mai buni spermatozoizi si cei mai buni embrioni inainte de implantare, reducand astfel impactul unei calitati reduse a spermei. Prin urmare, pentru cuplurile care prezinta valori de peste 30% a SDF se recomanda evitarea ciclurilor de IUI si trecerea direct la FIV-ICSI.
Determinarea fragmentarii ADN-ului spermatozoizilor se realizeaza cu ajutorul kit-ul Halosperm® care se bazeaza ca principiu pe metoda dispersiei cromatinei spermatozoidului (Sperm Chromatin Dispersion – SCD), spermatozoizii cu ADN-ul nefragmentat prezentand un halo ce poate fi vizualizat microscopic in urma colorarii.

Halosperm® este recomandat pentru urmatoarele cazuri:

Infertilitate masculina idiopatica (istoric indelungat de infertilitate sau inseminari repetate nereusite)
​Pierderi repetate de sarcina
Varsta peste 45 ani, fumator, expunere la actiunea agentilor toxici (a barbatului)
Boli infectioase, varicocel, evaluarea evolutiei dupa operatia de varicocel
Articole de referinta:

Velez de la Calle et al., „Sperm deoxyribonucleic acid fragmentation as assessed by the sperm chromatin dispersion test in assisted reproductive technology programs: results of a large prospective multicenter study”, Fertility and Sterility, 2008, Vol. 90, Nr.5, 1792-1799.

Gosalvez J. et al., „Sperm DNA fragmentation a dynamic or static concept?”, Revista Iberoamericana de Fertilidad, 2008, Vol. 25, Nr. 3, 195-205.

Chohan KR et al., „Comparison of chromatin assays for DNA fragmentaion evaluation in human sperm”, Journal of Andrology, 2006, Vol. 27, Nr. 1, 53-59.