fbpx

Fertilizare In vitro clasică

Fertilizarea in vitro este o tehnica de reproducere umana asistata, in care fecundatia are loc in afara organismului uman, intr-un laborator specializat. Astfel, dupa stimularea ovariana pentru obtinerea unui numar de ovocite (celule sexuale feminine), acestea se recolteaza prin punctie vaginala, ghidata ecografic, apoi se pun in contact, in laborator, in conditii speciale cu sperma partenerului, care in prealabil este recoltata si preparata corespunzator. Se formeaza embrionii care, cand ajung la varsta de cel putin 48-72 de ore se introduc in uter, pentru a se implanta.

In 1978 s-a nascut Louise Brown, primul copil conceput in eprubeta. De atunci, numarul copiilor FIV creste de la un an la altul, fiind deja de ordinul zecilor de milioane.

Primul copil din zona Moldovei nascut in 2009 dupa o procedura FIV a fost o reusita a Clinicii noastre!

Nu s-au constatat diferente intre acestia si copiii conceputi in mod natural, din punct de vedere al procentului de malformatii, inteligentei, si altele. Unele studii de ultima ora au demonstrat un IQ mai mare in randul copiilor obtinuti prin tehnici de reproducere umana asistata.

Este bine de stiut ca, in cazul unui cuplu perfect fertil, cu activitate sexuala regulata, neprotejata, sansele de fecundare, implantare si dezvoltare a unui embrion sunt de cca. 22% pentru fiecare ciclu.

Asta inseamna ca, in medie, e nevoie de 3-4 luni de activitate sexuala neprotejata (cu limite intre o luna si cativa ani) pentru a se obtine o sarcina. Pana la un sfert din sarcini se pierd spontan pana la 3 luni.

Progresul tehnicii FIV a facut ca in decurs de 20 de ani, sa poata atinge acest procent de reusita si in cazul cuplurilor cu probleme grave de fertilitate. Procentul mediu de reusita pe plan mondial este de aproximativ 30-35%. In anumite situatii si etiologii, sansele pot urca la 40-45%.

Rata de succes in clinica noastra pe cei 5 ani de activitate este de aproximativ 38%.

Ca si in cazul cuplurilor fertile, poate fi nevoie de 3-4 cicluri de tratament pentru obtinerea unei sarcini, tehnica FIV putand fi repetata si adaptata in functie de rezultatul anterior.

Dupa 40 de ani, rata de succes a tehnicii FIV cu ovule proprii scade dramatic, sub 10-15% si cresc riscurile de avort spontan si malformatii fetale.

In multe clinici, sarcinile multiple (gemelare, triple) sunt mai frecvente dupa FIV, reprezentand cam 25% din sarcini. In centrul nostru acest procent este de doar 5%, datorita transferului unui numar optim de embrioni.

Riscul de avort dupa FIV este de 20%, ca si in sarcinile naturale. Programul de crioconservare permite repetarea transferului de embrioni, fara a mai fi nevoie de un nou tratament de stimulare ovariana si punctie ovariana, astfel costurile sunt mult mai mici.

 

Fertilizare in Vitro în 2 pași

Pasul 1: Prima vizită – consultație inițială la unul din specialiștii noștri în fertilitate.

Pasul 2: Efectuarea procedurii – veți stabili împreună cu medicul specialist data la care se va efectua procedura

Articole fertilitate

No data was found