Inductia medicamentoasa a ovulatiei

Unele paciente sufera de anovulatie cronica, sau in unele cazuri rezerva ovariana este redusa din cauza varstei pacientei. In aceste situatii apelam la inducere medicamentoasa a ovulatiei cu unul din preparatele de stimulare ovariana.

In Centrul nostru utilizam mai ales Gonadotrophinele (Gonal-F, Pergoveris, Menopur, Bravelle) – cele mai eficiente medicamente de stimulare si cu efecte adverse minime. Am obtinut rezultate foarte bune cu Gonadrophine, dovedite prin statisticile favorabile si sarcinile rezultate.
Dezavantajul acestor preparate este costul justificat crescut. Preparate mai ieftine, dar cu efect antiestrogenic sunt clostilbegytul si ovamitul.

Sunt utilizate doze minime de substanta, cu optiunea de crestere a dozei zilnice, in caz de lipsa a raspunsului ovarian.
Tratamentul incepe in primele zile ale ciclului menstrual, este necesara efectuarea unei ecografii de control inainte de medicatie.
Se efectueaza ecografii endovaginale de monitorizare a raspunsului la tratament. In momentul oportun, apreciat de medicul dumneavoastra curant, vi se va administra hCG, care va produce ovulatia la aproximativ 34-38 ore. Recomandarea noastra in aceste situatii este finalizarea stimularii cu o inseminare intrauterina cu sperma preparata de la partener, care evident creste sansele cuplului de a obtine o sarcina.

In unele cazuri stimularea ovariana, produce mai mult de 1 folicul, atunci cuplul este anuntat de posibilitatea teoretica de obtine o sarcina multipla (gemelara, trigemelara, etc.). Consiliem cuplul asupra procentelor de aparitie a sarcinii multiple si a complicatiilor care pot aparea ulterior dezvoltarii sarcinii. Decizia finala apartine exclusiv pacientilor nostri.