fbpx

Inseminare intrauterina de sperma

Inseminarea artificiala presupune prelucrarea prin metode complexe in laborator a spermei si introducerea acesteia intrauterin.
Se poate utiliza sperma de la partener sau de la donator (optiune de comanda de la banca de sperma Cryos Danemarca).

Avantajele inseminarii artificiale:

simplitatea tehnicii
costurile reduse
posibilitatea de a se efectua lunar
Indicatiile inseminarii intrauterine

1. Patologie masculina minora
2. Infertilitate de cauza cervicala
3. Infertilitatea fara o cauza evidenta
4. Anovulatie

Inainte de a incepe procedurile de inseminare e nevoie de o evaluare globala, preconceptionala si evaluarea infertilitatii (cel putin histerosonografia HyCoSy, monitorizarea ovulatiei si spermograma), in unele cazuri este necesara determinarea profilului hormonal pentru ambii parteneri.

Medicatie

Tendinta actuala este de a asocia inseminarii artifciale superovulatia, pentru a mari sansele de succes.
Medicamentele care se utilizeaza sunt Gonal-F, Puregon, Bravelle si altele.
Maturarea finala si declansarea ovulatiei se realizeaza prin administrarea de hCG – gonadotropina corionica umana (Ovitrelle).

Prepararea spermei

Are ca scop selectarea spermatozoizilor mobili, separarea lor de lichidul seminal si de alte celule (leucocite, bacterii, spermatozoizi imobili), precum si activarea lor intr-o cantitate mica de mediu nutritiv.
Spalarea simpla se face diluand sperma lichefiata in mediu de cultura, urmat de centrifugare si resuspensie in mediu.

Metoda swim-up permite migrarea spermatozoizilor prin miscari proprii la suprafata mediului, de unde sunt recuperate, lasand alte cellule la baza recipientului. In mod normal, procentul de celule recuperate morfologic normale este si el mai mare.
Metoda gradientelor de densitate ofera o buna selectie, spermatozoizii trebuind sa strabata straturi de mediu cu densitati diferite. In cateterul de inseminare se incarca o cantitate mica de mediu cu o concetratie mare de spermatozoizi mobili.

Tehnica IUI

Tehnica este simpla, nedureroasa si se efectueaza in ambulator.

Dupa prepararea speciala din laborator, sperma se incarca intr-un cateter special foarte subtire si netraumatic care va fi introdus prin colul uterin.
Manevra de introducere a cateterului si de injectare a spermei este foarte rapida si nedureroasa. Nici un fel de masuri suplimentare sau restrictii nu sunt necesare dupa inseminare artificiala.

Rezultate

Dupa 5-6 cicluri cu inseminare artificiala 30-35% din cupluri obtin o sarcina, dupa care sansele nu mai cresc semnificativ cu numarul de inseminari si se recomanda FIV.
Pentru a imbunatati sansele de succes, precum si la femeile care nu ovuleaza spontan, se poate induce sau stimula ovulatia medicamentos.
Producerea mai multor foliculi maturi dupa stimulare creste sansele de sarcina, dar si pe cele de a avea o sarcina multipla.