Tratamentul medicamentos se plateste separat de costul FIV /ICSI si se achizitioneaza din farmacii.
Farmacia Centrului de Fertilitate ofera toata gama de medicamente necesare procedeelor de FIV.
In centrul nostru utilizam mai multe tipuri de medicatii.
1. Medicatie de stimulare ovariana propriu-zis
a. Gonal-F, Puregon, Menopur, Bravelle etc.
Scopul stimularii ovariene controlate este de a determina ovarele sa produca mai mult decat un ovocit, cum se intampla in ciclurile naturale.
Sunt preparate care contin combinatii de FSH (hormon de stimulare folicular) si LH (hormon luteinizant) sau numai FSH si care, administrate zilnic, determina recrutare si dezvoltarea foliculilor ovarieni (formatiuni lichidiene din ovare ce contin ovocite).
Efectele adverse ce pot aparea la folosirea unor doze mari de hormoni sunt: dureri de cap, indispozitie, disconfort abdominal, lipsa apetitului, oboseala, disconfort la locul injectiei. De obicei, dispar dupa recoltarea ovocitelor. Riscul principal al tratamentului hormonal este hiperstimularea ovariana. Aceasta poate fi, in principiu, prevenita prin stabilirea dozelor si protocolului adecvate fiecarui caz. Daca totusi raspunsul la tratament este exagerat, se poate evita hiperstimularea prin diferite metode, mergand de la reducerea dozelor pana la intreruperea completa a tratamentului.
b. Pergoveris – cel mai nou preparat de pe piata din Romania !
Utilizat acum si in Centrul nostru, mai ales pentru pacientele peste 35 ani. Pana la aparitia Pergoveris, eram nevoiti sa facem cocktail-uri, administrand preparate pe baza de FSH si preparate LH. Acum numarul de injectii s-a redus la jumatate si calitatea ovocitelor si respectiv a embrionilor la femeile peste 35 de ani s-a imbunatati apreciabil, astfel crescut si sansele de reusita in urma procedurilor FIV/ICSI. Este o combinatie perfecta intre FSH si LH recombinat.
2. Antagonisti GnRH (Cetrotide, Orgalutran, etc.)
Sunt utilizati in cele mai moderne protocoale, denumite , protocoale scurte.
Antagonistii previn pick-ul natural de LH, astfel permitand cresterea mai multor foliculi pana la dimensiunile dorite. Se utilizeaza in combinatie cu preparatele de stimulare (Gonal-F, Puregon, Elonva, Bravelle).
Antagonistii scad rata de complicatii rezultate din hiperstimularea ovariana si permit scurtarea perioadei de tratament.
3. Gonadotrofina chorionica umana, hCG (Ovitrelle)
Este un preparat hormonal similar LH, care in mod natural induce ovulatia.
Se administreaza atunci cand foliculii ovarieni au atins anumite dimensiuni, pentru a determina maturarea ovocitelor si modificarile foliculare premergatoare ovulatiei. Dupa minim 36 de ore de la administrarea sa, are loc ovulatia. Recoltarea ovocitelor trebuie sa se faca inainte, astfel foliculii vor fi goliti.
HCG este util si ulterior in mentinerea sarcinii si va fi secretat de catre o placenta, odata cu formarea acesteia.
4. Analogi GnRH (Diphereline, Gonapeptyl)
Sunt analogi ai hormonului eliberator de gonadotrofine. Imbunatatesc recrutarea foliculilor ovarieni ce se vor dezvolta sub stimulare si previn evolutia prematura. In esenta, folosirea acestor preparate are ca scop un mai bun control asupra stimularii ovariene.
Efectele adverse sunt pe termen scurt. Pot aparea, tranzitoriu, bufeuri; acestea dispar cand incepe stimularea propriu zisa. Ocazional, s-au mai semnalat dureri de cap.
Exista doua variante principale de tratament:
a. Protocolul lung, in care se administreaza o doza unica intramuscular sau doze zilnice subcutan din ziua 21-23 a ciclului precedent stimularii. Dupa 14 zile se dozeaza estradiolul din sange, in functie de care se incepe stimularea propriu-zisa.
b. Protocolul scurt, in care administreaza zilnic subcutanat, la aceeasi ora, cate o injectie, incepand cu prima zi a menstruatiei, pana la declansarea ovulatiei.
5. Tratamentul de sustinere hormonala
In primele 8-10 saptamani de gestatie se recomanda un tratament estro-progestativ pentru a favoriza implantarea si mentine ulterior sarcina.
Medicatia utilizata este de doua tipuri:
a. Progesteron (Arefam, Utrogestan), administrat vaginal sau oral.
b.Estrogeni (Climen, Estrofem Progynova) utilizati in special in ciclurile artificiale in programele de donare de ovule sau criconservare de embrioni.
6. Tratamente de sustinere a spermatogenezei
Vitamine – Spermotrend este combinatia perfecta intre componente atat de necesare functiei normale ale aparatului reproductiv masculin.
Contine factori antioxidanti, care protejeaza spermatozoizii de factorii agresori externi (stress, noxe, fumat, alcool, etc). Vitaminele si excipientii preparatului sunt in proportie ideala pentru o dezvoltare normala a spermatozoizilor.