Tratamentul medicamentos poate fi achiziționat din farmacia clinicii iar costul acestuia variază de la o pacientă la alta, fiind individualizat (între 1000-1500 euro).
1. Medicație de stimulare ovariană:
Exista doua variante principale de tratament:
- Protocolul scurt, care se începe din ziua 2-3 a ciclului menstrual în funcție de ecografie și analizele hormonale, durează 8-10 zile
- Protocolul lung, în care se administrează o doză unică intramuscular (Diphereline 3.75 mg) sau doze zilnice subcutanat (Diphereline o.1 mg) în ciclul menstrual anterior stimularii propriu-zise, ulterior, în funcție de analize și ecografie se începe stimularea foliculară care poate dura între 10-14 zile.
Scopul stimularii ovariene este de a determina ovarele să crească mai mulți foliculi și să produca mai mult decât un ovocit, cum se întâmplă în ciclurile naturale.
Stimularea ovariană constă în injectarea unor substanțe cu FSH/LH zilnic, subcutanat. În funcție de protocolul de stimulare ales de medic, veți efectua o ecografie + analize hormonale, apoi veți achiziționa medicația de la farmacia clinicii. Ulterior, o asistenta vă va prelua pentru instruirea administrării injecțiilor. Acestea sunt concepute astfel încât să le puteți face singure, fără ajutor specializat. Încurajam ca partenerul să asiste la explicațiile oferite. Stimularea ovariană durează în medie de 8-12 zile, timp în care trebuie să efectuați 2-3 reevaluări ecografice + analize, pentru a ne asigura că răspundeți la tratament și că am ales dozele potrivite pentru dvs.
Principalul efect advers este durerea locală care durează câteva secunde la locul injectării. Alte efecte adverse care pot aparea pe parcursul stimulării ovariene sunt: dureri de cap, indispoziție, disconfort abdominal, oboseală, hiperstimularea ovariană ușoară. De obicei, dispar dupa recoltarea ovocitelor.
Puregon
Un cartuş conţine o doză totală netă de 300 UI (+ 50 ui rezervă) hormon foliculostimulant (FSH) recombinat în 0,36 ml soluţie apoasă.
Pergoveris
Pergoveris conține două substanțe active diferite, denumite „folitropină alfa“ și „lutropină alfa“.
Ambele aparțin grupului de hormoni numiți „gonadotropine“, care sunt implicați în reproducere și fertilitate. Fiecare stilou injector (pen) preumplut de Pergoveris (300 UI + 150 UI)/0,48 ml conține 300 UI (Unități Internaționale) de folitropină alfa și 150 UI de lutropină alfa în 0,48 ml și poate elibera două doze de Pergoveris 150 UI/75 UI.
Cetrotide, Orgalutran
Sunt utilizați în „protocoalele scurte“ de stimulare, care încep în ziua 2-3 a ciclului menstrual.
Antagonistii previn pick-ul natural de LH, astfel permițând creșterea mai multor foliculi până la dimensiunile dorite, fără ca aceștia să se spargă. Cetrotide/Orgalutran se adaugă în protocol după 4-5 zile de stimulare, atunci când dimensiunea foliculilor crește peste 10 mm.
Ovitrelle
Substanța activă este gonadotrofina corionică alfa produsă prin tehnologie ADN recombinant. Fiecare seringă preumplută conține 250 micrograme/0,5 ml.
Ovitrelle se administrează pentru a declanșa maturarea foliculară finală și luteinizarea după stimularea creșterii foliculare. În principiu acesta se administrează cu 36 ore înainte de puncția foliculară.
Diphereline, Gonapeptyl
Diphereline conţine triptorelină, un analog de sinteză al hormonului natural eliberator de gonadotrofine.
Se pot folosi fie în protocolul lung de stimulare, înainte de stimularea propriu zisă, fie pentru a declanșa ovulația în protocolul scurt.
Tratementul pentru embriotransfer:
- Progesteron: Arefam, Utrogestan, Crinone administrat intravaginal și Prolutex administrat subcutanat/ intramuscular. Doza este recomandată de către medic.
- Estrogeni: Cyclo-progynova, Femoston, Lenzetto, Estradiol Besins, Viviflor utilizați în ciclurile estro-progestative.