fbpx

Embriotransfer

Embriotransferul reprezintă ultima etapă a procesului de fertilizare in vitro. Această etapă presupune plasarea embrionului la nivelul cavității uterine.

Embriotransferul este partea frumoasă a fertilizării in vitro, mai ales pentru pacientă și partea responsabilă pentru medic. Este încununarea muncii întregului colectiv, de la stimulare, până la partea de laborator, prin care se obțin embrioni. La finalul acestei proceduri, pacienta va pleca acasă cu puiuțul în burtică și cu speranța că peste 7 sau 10 zile ne vom bucura impreuna de un test pozitiv de sarcină.

Embriotransferul se efectuează într-o sală specială, în condiții deosebite, legate mai ales de calitatea aerului. Este un aer filtrat cu multiple filtre și de asemenea cu presiune pozitivă, care evita patrunderea particulelor străine în această sală.

Premergător embriotransferului, în majoritatea cazurilor, efectuăm histeroscopia diagnostică sau intervențională. Histeroscopia ne permite să ne asigurăm că vom avea un embriotransfer cât mai facil. Astfel se vor rezolva probleme cum ar fi stenozele cervicale sau sinechiile.

Embriotransferul este o procedură nedureroasă și nu necesită anestezie. Modul de viață și alimentația sunt cele normale înainte și după procedură. Singura solicitare este să veniți cu vezica ceva mai plină.

În dimineața procedurii veți fi înregistrată la recepția clinicii. O asistentă vă va prelua și conduce în rezerva pregătită special pentru dumneavoastră, unde vă veți putea schimba în echipamentul pentru sală.
Veți completa formulare, după care veți fi condusă în sală pentru a efectua procedura de embriotransfer.
Cateterele de embriotransfer pe care le folosim în clinică pentru sunt catetere premium Wallace. Un cateter este compus din două componente:

  • teaca cateterului care este gradată, pentru a ști în ce moment și unde suntem în cavitatea uterină
  • cateterul de embriotransfer propiu-zis in care va fi plasat embrionul are o parte flexibilă, din silicon fin, ecogenică (se vede la ecograf), cu bule de aer inserate în interior și o parte rigidă, metalică, care asigură o manipulare mai precisă.

Pe unul din monitoarele din sala de embriotransfer, embriologul împreună cu medicul vă vor prezenta starea embrionilor. Vă vor detalia evoluția lor de la fertilizarea ovocitelor cu spermatozoizi, până la stadiul de blastocist sau, în cazul embriotransferului cu embrioni dezghețați, evoluția lor în cele câteva ore după dezghețare.

Vă veți așeza cât mai comod pe masa ginecologică iar întreaga procedură va dura aproximativ 10 minute, fiind nedureroasă. Vom efectua o ecografie pentru evaluarea finală a uterului și a endometrului. Aceasta va fi urmată de o toaletă vaginală atentă, prin care se extrag secrețiile sau eventualele urme de medicație. Apoi se va introduce o teacă flexibilă, pentru a permite pătrunderea facilă a cateterului cu embrion.

Acesta, împreună cu mediul de cultură va fi încărcat în cateter de către embriolog, sub microscop într-o hotă care asigură condiții de siguranță maximă. Veți putea urmări acest proces pe un alt monitor.

Ulterior, cateterul este transmis medicului. Acesta, prin teaca inserată anterior, va pătrunde în endometru cu partea extrem de fină a cateterului, care este vizibilă și la ecograf.
Medicul va plasa embrionul în porțiunea cea mai favorabilă implantării. De asemenea, acest procedeu îl puteți urmări pe un alt monitor, al ecografului.

Cateterul va fi returnat embriologului, care va verifica absența embrionului. Astfel efectuăm o dublă verificare: ecografic și microscopic a reușitei transferului embrionului din laborator, în uterul pacientei.

Ulterior veți fi condusă în rezervă, unde veți aștepta recomandările medicului curant. În aceste recomandări veți primi medicația necesară, pe care o veți urma cu strictețe, urmând ca la 7-10 zile de la procedura sa efectuați testul Beta – HCG. Nu întrerupeți tratamentul până la noile recomandări ale medicului curant.

Modul de viață este unul normal după procedură. Vă reluați activitățile obișnuite, puteți merge la serviciu, puteți conduce, este permis și contactul sexual. Evitați efortul fizic intens, băile fierbinți și spălăturile intravaginale.

Vă invităm să vizionați și filmul de prezentare al embrotransferului, așa cum se efectuează la Atentica.

Embriotransferul cu embrioni devitrificați se poate face pe ciclu estroprogestativ sau ovulator, însă medicul curant individualizează tratamentul.