Transferul embrionilor in uter este o procedura relativ simpla, nedureroasa, ce are loc, de obicei, dupa 48-72 de ore de la recoltarea ovocitelor, ambulator sau cu o internare de cateva ore.
E necesar sa aveti vezica urinara plina pentru momentul embriotransferului, iar cu 30 minute inainte de procedura asistenta va administra un antispastic intramuscular.
Dupa 48-72 de ore de la recoltarea ovocitelor se face transferul de embrioni. Tehnica este nedureroasa si consta in introducerea unui cateter fin ce contine embrionii in mediu de cultura prin colul uterin. Evacuarea completa a cateterului este imediat verificata de embriolog si apoi se face constatarea ecografica a prezentei mediului de transfer in uter.
Se poate elimina putin lichid sangvinolent sau aer dupa embriotransfer. Acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze.
Decizia referitoare la numarul embrionilor transferati apartine cuplului. Un numar mare de embrioni creste sansa de implantare, dar si riscul unei sarcini multiple (gemeni, tripleti, etc). De obicei, se transfera 2-4 embrioni, iar embrionii de calitate ramasi, la cerere, poate fi crioconservat pentru mai multi ani. Un transfer ulterior de embrioni conservati nu mai necesita toate etapele anterioare, ci numai o pregatire simpla a uterului pentru implantare.
Dupa transferul de embrioni, veti incepe un tratament zilnic progestativ, care poate fi injectabil, oral, local sau combinat.
Analiza sangelui (dozarea betaHCG) pentru depistarea sarcinii se face dupa 11-12 zile de la embriotransfer.
In cazul existentei sarcinii, ea va fi confirmata si evaluata ecografic dupa 2 saptamani. Veti continua tratamentul hormonal inca 6-8 saptamani.
In absenta sarcinii, se intrerupe tratamentul si este bine sa va programati telefonic pentru o dscutie cu echipa FIV pentru a analiza rezultatele si posibilitatile pe care le aveti in continuare.
Daca aveti embrioni conservati, puteti face o programare pentru urmatorul embiotransfer. Perioada dintre embriotransfer si testul de sarcina nu impune restrictii severe. Este indicat sa va reluati activitatea obisnuita, care va indeparteaza de stresul asteptarii rezultatului.