Monitorizarea calitatii embrionilor

Embrionii obtinuti in urma FIV sau ICSI sunt monitorizati zilnic prin tehnici de microscopie pentru constatarea evolutiei corespunzatoare fiecarei etape de dezvoltare.

In clinica noastra fiecare etapa de dezvoltare a embrionilor este monitorizata si stocata sub forma electronica si adusa la cunostinta pacientului inainte de embriotransfer sau de fiecare data cand acesta o solicita.

Ca urmare a intalnirii ovocitului cu spermatozoizii, in ziua 0 (inseminarea in vitro a ovocitului), are loc fecundarea ovocitului de catre un singur spermatozoid, iar la 16-18 ore de la inseminare este pusa in evidenta o celula cu doi pronuclei (unul provenit de la ovocit si altul provenit de la spermatozoid), din care se va dezvolta zigotul – prima celula a unui nou organism- formata dupa fuziunea celor 2 pronuclei.

La aproximativ 24 ore (ziua 1), prin diviziune celulara, zigotul va da nastere la 2 celule (2 blastomere), care prin diviziuni succesive in ziua a 2-a si a 3-a zi vor forma un embrion de 6-8 blastomere. Vezi reprezentarea schematica a dezvoltarii embrionului pana in ziua a 3-a.

Embrionii obtinuti in vitro sunt cultivati in medii de cultura speciale, fiind transferati in fiecare zi in mediu proaspat, adecvat etapei de dezvoltare.
Cultivarea embrionilor in conditii de laborator se poate face pana in ziua 5-6, cand embrionul ajunge la o etapa de dezvoltare blastocitara, cu un numar mai mare de celule strans unite intre ele si o cavitate interioara bine pronuntata blastocoel. Vezi reprezentarea schematica de dezvoltare a embrionului pana la stadiul de blastocist din ziua 5-6.

In laboratorul de fertilizare a Centrului de Fertilitate, transferul intrauterin al embrionilor obtinuti se face incepand din ziua a 2-a pana in ziua a 6-a, mai putin ziua a 4-a.

Alegerea zilei de embriotransfer se discuta impreuna cu medicul ginecolog si embriologul si se face in functie de varsta pacientei, numarul embrionilor obtinuti, evolutia acestora in cultura (calitatea lor) si de alte aspecte, ca cele organizatorice si tehnice.

Scopul final este obtinerea unei rate de succes cat mai mare, tinand cont de fiecare situatie in particular.