Nefertilizarea ovocitelor

In multe situatii apar probleme de fertilizare atat in cazul in care se recurge la fertilizarea in vitro conventionala, cat si in cazurile in care se realizeaza ICSI. In ciuda testelor preliminare si a recomandarilor, esecul fertilizarii sau fertilizarea cu rezultate slabe poate aparea netinand cont de eforturile depuse.

Nefertilizarea ovocitelor sau fertilizarea cu rezultate slabe pot aparea ca urmare a mai multor factori cum ar fi cel masculin (calitatea spermei), calitatea ovocitelor sau ca rezultat a conlucrarii celor doi factori.

Lipsa fertilizarii sau obtinerea de rezultate slabe se poate datora aparitiei unei probleme in oricare din pasii procesului de fertilizare:

Imposibilitatea trecerii spermatozoidului prin masa de celule ce inconjoara ovocitul (cumulus).

Imposibilitatea spermatozoidului de a penetra zona pellucida (ZP) ce inconjoara ovocitul. In acest caz problema poate fi atribuita atat spermatozoidului cat si ovocitului: spermatozoidul nu poate trece printr-o ZP normala sau ovocitul este inconjurat de o ZP anormala.

Membranele spermatozoidului si a ovocitului nu interactioneza corespunzator ceea ce nu permite trecerea spermatozoidului.

Lipsa decondensarii cromatinei spermatozoidului sau a ovocitului dupa ce acesta a patruns in ovocit

Esecul total al fertilizarii in urma realizarii ICSI se inregistreaza in mai putine cazuri comparativ cu fertilizarea in vitro conventionala, dar totusi apar si astfel de situatii. Prin ICSI se trece peste pasii initiali ai fertilizarii ce presupun penetrarea ovocitului de catre spermatozoid. Esecul in ICSI se poate datora de cele mai multe ori proceselor ce au loc dupa aceasta faza (lipsa decondensarii cromatinei ovocitului, a spermatozoidului sau a ambelor celule si incapacitatea de formare a pronucleilor).