Prepararea spermei

Recoltarea spermei se poate face atat in clinica, cat si la domiciliu (daca e la distanta mica fata de clinica), in recipient special, in aceeasi dimineata dupa recoltarea ovocitelor.

Prepararea spermei este o procedura de laborator prin care se urmareste separarea spermatozoizilor viabili, mobili si de buna calitate de lichidul seminal, leucocite si flora bacteriana.
Doar sperma preparata poate fi utilizata pentru inseminare intrauterina (IUI), fertilizare in vitro (FIV) sau injectie intacitoplasmatica (ICSI).

Principiul de preparare se bazeaza pe centrifugarea spermei intr-un gradient de densitate special pentru selectia spermatozoizilor, urmata de spalarea spermatozoizilor in mediu destinat cresterii activitatii lor de fertilizare.

Pentru FIV si ICSI, cele doua etape sunt urmate de o separare prin swim-up si swim-down, bazata pe abilitatea de migrare orientata a spermatozoizilor de buna calitate.

Acest procedeu complex de preparare a spermei ne permite sa obtinem o rata maxima de fertilizare a ovocitelor si embrioni de buna calitate.