fbpx

Recoltarea ovocitelor

Puncția foliculară reprezintă un eveniment important și extrem de emoționant din procesul de fertilizare in vitro, deoarece ea asigură numărul de ovocite de care depinde șansa de obținere a unei viitoare sarcini. Este o manevră minim invazivă prin care se aspiră în afara corpului lichidul folicular care conține ovocitele, foliculi crescuți în urma procesului de stimulare ovariană sau în urma monitorizării unui ciclu natural.

Înainte de procedură veți efectua câteva analize preanestezice, pentru asigurarea statusului medical general necesar unei manevre chirurgicale.

La ora stabilită, care de altfel este foarte importantă, sunteți adusă în sala de operație și așezată pe masă în poziție ginecologică. Vom verifica din nou identitatea dumneavoastră împreună cu doamnele embriolog, care au pregătit cu o zi înainte procedura, plăcile și mediile de cultură necesare fiecărei proceduri de fertilizare in vitro, din ziua respectivă.

Puncția foliculară are loc sub ghidaj ecografic transvaginal. Este pregatită masa de operație cu instrumentarul steril necesar. După ce sunteți anesteziată, se realizează lavajul vaginal cu soluție salină, se introduce sonda ecografică și se reperează ovarele în poziția necesară efectuării puncției.

Medicul introduce acul pentru puncție, care este conectat prin intermediul unui tub de polietilen la sistemul de aspirație și la eprubetele de colectare a lichidului folicular, ce sunt așezate pe un suport ce le menține la temperatura necesară.

Lichidul este aspirat din foliculi, de preferat printr-o singură pucționare a fiecărui ovar.

Eprubetele sunt preluate de personalul din laboratorul de embriologie, la finalul fiecărei proceduri fiind transmis numărul de ovocite colectate. Medicul va verifica la sfârșitul intervenției situația locală și va stabili tratamentul post puncție.

Durata procedurii depinde de numărul de foliculi pe care îi avem de puncționat și aspirat – de obicei între 5-20 minute. Sunteți apoi trasferată și monitorizată la salon și externată la 3-4 ore post procedură.

După puncție puteți prezenta durere pelvină ușoară până la moderată, sângerare ușoară, balonare, constipație, simptome de disconfort pelvin care vor ceda în următoarele zile.

Este recomandat ca în ziua puncției să fie evitat efortul fizic.

Chiar dacă este o procedură minim invazivă, în clinica Atentica, pentru asigurarea confortului dumneavoastră dar și al procedurii în sine, se realizează sub analgo-sedare, o anestezie generală ușoară.

   Vă dorim mult succes pe acest drum și să învingeți boala numită infertilitate!