Fertilizare in vitro (FIV)
Centrul de fertilizare in vitro Atentica
Fertilizarea in vitro (FIV) este o metodă avansată de reproducere asistată, care presupune recoltarea și fertilizarea artificială a ovulelor în laborator și implantarea embrionilor astfel obținuți în uterul pacientei. Procedura este foarte complexă, fiind recomandată atunci când sarcina nu s-a putut obține în mod natural după 1 an de contacte sexuale neprotejate (sau după 6 luni, dacă pacienta are peste 35 de ani) și nici alte tratamente pentru infertilitate (stimularea ovariană medicamentoasă sau inseminarea artificială) nu au avut efectul dorit.
Dacă vrei să beneficiezi de servicii medicale performante pentru o procedură de fertilizare in vitro, programează o consultație la Centrul FIV ATENTICA!
Indicații pentru fertilizarea in vitro
Fertilizarea in vitro este recomandată atunci când medicul specialist în RUAM (reproducere umană asistată), prin analize și investigații pentru FIV, stabilește că nu sunt alte soluții pentru obținerea unei sarcini sau când alte condiții de sănătate reproductivă ale cuplului o împiedică.
Există însă și cazuri în care specialistul poate indica de la bun început o procedură FIV, ca fiind singura opțiune posibilă pentru un cuplu infertil. Acest lucru se întâmplă atunci când cuplul are anumite probleme medicale, diagnosticate printr-o serie de analize și investigații imagistice.
Cum se realizează fertilizarea in vitro?
Înainte de începerea procedurii FIV, atât pacienta, cât și partenerul acesteia trebuie să facă un set complet de analize și investigații necesare pentru FIV, pentru stabilirea cauzei infertilității și evaluarea stării generale de sănătate. După obținerea rezultatelor, medicul va discuta cu pacienta, pentru a-i explica cauzele și necesitatea protocolului de FIV, precum și următorii pași necesari.
Un ciclu de fertilizare in vitro presupune respectarea mai multor etape FIV clar definite:
- Tratament hormonal pentru stimularea ovulației pacientei;
- Recoltarea ovocitelor de la pacientă;onal pentru stimularea ovulației pacientei;
- Donarea și pregătirea lichidului seminal, cu alegerea spermatozoizilor activi;
- Fertilizarea ovulelor cu spermatozoizii selecționați;
- Alegerea embrionilor viabili și eventual testarea lor genetică pentru eventuale anomalii;
- Embriotransferul sau criogenarea și depozitarea embrionilor rămași;
Există mai multe tipuri de proceduri FIV, iar alegerea îi aparține pacientei, la recomandarea medicului specialist RUAM care va coordona ciclul de fertilizare in vitro. Decizia trebuie să fie luată de medicul specialist, ținându-se cont în special de cauza infertilității, de starea de sănătate a pacientei și de dorința pacientei.
Astfel, în funcție de particularitățile cuplului, procedura FIV se poate realiza:
- Cu ovocitele pacientei;
- Cu ovocite donate;
- Cu spermatozoizii partenerului;
- Cu spermatozoizi de la donator;
- Cu embrioni proaspăt obținuți în laborator;
- Cu embrioni congelați (crioconservați).
FIV cu ovocite donate este singura soluție pentru pacientele care nu mai au rezervă ovariană dovedită prin analize de laborator, astfel încât în urma procedurii nu se pot obține embrioni sau aceștia nu se dezvoltă normal.
După obținerea embrionilor și analizarea calității lor de către embriolog, urmează etapa de embriotransfer.
La decizia pacientei și în urma sfatului medicului coordonator și a embriologului, în zilele 2-3 sau după obținerea blastociștilor (zilele 5-6) de incubare are loc embriotransferul. Acesta este o procedură simplă, care, fără a avea nevoie de sedare, constă în transferarea embrionului/embrionilor în uter cu ajutorul unor tuburi foarte fine, sub ghidaj ecografic transabdominal.
După transferul embrionar, pacienta va rămâne în repaus o scurtă perioadă, va primi la domiciliu un tratament specific de susținere a implantării embrionare. Pacienta își poate relua activitățile zilnice, dar va fi sfătuită să evite efortul fizic intens. Testul de sarcină este recomandat după aproximativ 14 zile de la embriotransfer, iar dacă este pozitiv, pacienta va veni la clinică, pentru confirmarea sarcinii prin ecografie transvaginală sau printr-un test mai specific de sânge.
Centrul FIV Atentica
Sămbătă: 08:00 - 15:00
Duminică: închis
Solicită acum o programare
Un babymaker Atentica te va contacta în maximum 2 ore lucrătoare pentru a te ghida în programarea consultației la medicul și specialitatea dorită.