Histeroscopia este o procedură minim invazivă foarte des utilizată în ginecologie și în particular în domeniul infertilității. Această procedura este realizată „pe cale naturală”, fără efectuarea unei incizii.
Astfel, cu ajutorul unui instrument numit histeroscop, se pătrunde prin vagin în canalul cervical și cavitatea uterină, permițându-ne evaluarea caracteristicilor acestora ca și dimensiune, conformație și depistarea unor patologii la acest nivel.
Avantajul procedurii îl constituie faptul că, o dată cu diagnosticul, se poate realiza și tratamentul unor patologii, histeroscopia putând fi diagnostică sau intervențională.
Indicațiile acestei proceduri sunt:
- Sângerările uterine anormale
- Patologia endometrială – a mucoasei uterine: suspiciunea unei inflamații acute sau cronice, polipi endometriali, fibroame uterine intracavitare, sinechii cervicale sau uterine, hiperplazie endometrială, adenomioză uterină
- Malformații congenitale uterine
- Eșecuri de implantare sau a procedurilor de reproducere umană asistată, înainte de efectuarea unui embriotransfer
- Avorturi recurente și antecedente de nașteri laborioase cu patologie obstetricală și posibilă afectare uterină.
Este recomandată efectuarea histeroscopiei în prima parte a ciclului menstrual, până în perioada ovulatorie, după terminarea sângerării menstruale, deoarece în această perioadă mucoasa uterină este mai subțire, permițând astfel o vizualizare mai clară și mai detaliată a cavității uterine.
Acest interval poate varia în funcție de necesitatea efectuării concomitente a altor proceduri și administrarea anterioară a unor medicamente – considerente medicale care pot influența planificarea procedurii.
Riscurile histeroscopiei sunt minime:
- Riscul infecțios și de sângerare – un procent extrem de mic
- Iar riscul de perforație este extrem de rar și destul de ușor de manageriat – putând apărea în cazuri mai dificile, cu o patologie ce necesită efectuarea histeroscopiei intervenționale
Înainte de procedură vă vor fi solicitate câteva analize uzuale necesare unei proceduri chirurgicale, plus efectuarea culturilor vaginale și a frotiului pap- test, care trebuie să fie negative, orice modificare infecțioiasă existentă reprezentând o contraindicație pentru efectuarea procedurii.
La clinica Atentica procedura are loc în blocul operator, sub anestezie generală ușoară, durata intervenției fiind între 10-30 minute, depinzând de tipul intervenției – diagnostică sau intervențională.
După ce sunteți adusă în sala de intervenții, este administrată medicația anestezică, timp în care medicul ginecolog pregătește instrumentarul steril necesar. Se efectuează toaleta vaginală cu soluție antiseptică.
Histeroscopul este introdus prin vagin în canalul cervical și apoi în cavitatea uterină. Prin histeroscop este introdus un lichid pentru a se realiza distensia cavității uterine (care de altfel este o cavitate virtuală).
O sursă de lumină este atașată histeroscopului, permițând astfel vizualizarea în interiorul cavității și este conectat la monitorul video pe care este proiectată imaginea, pe perioada intervenției.
Cu ajutorul instrumentarului – foarfece, pensă, anse de rezecție – sunt excizate formațiunile, dacă acestea există, se efectuează biopsii în cazurile necesare, țesutul fiind trimis pentru evaluare la anatomie patologică sau este efectuată corecția unor anaomalii anatomice ale uterului.
În unele cazuri, după intervenții asupra cavității uterine sau a canalului cervical, se aplică intrauterin un gel cu acid hialuronic pentru prevenirea formării sinechiilor.
Dupa procedură sunteți transferată la salon și monitorizată de personalul nostru până la externare, când veți primi indicațiile de tratament, în functie de patologia existentă.
Recuperarea este ușoară și rapidă, cu durere absentă sau minimă, iar externarea se face la 2-3 ore după procedură, cu reluarea activității normale de a doua zi post procedură. O sângerare ușoară poate persista până la 6-7 zile post intervenție.
La clinica Atentica pentru pregătirea procedurii de fertilizare in vitro aceasta procedură este efectuată la majoritatea pacientelor.
Vă invităm să vizionați prezentarea histeroscopiei, așa cum se efectuează la Atentica.
La clinica Atentica procedura are loc în blocul operator, sub anestezie generală ușoară, durata intervenției fiind între 10-30 minute, depinzând de tipul intervenției- diagnostică sau intervențională.
Sperăm ca aceste informații să vă fie de folos și să pășiți cu încredere în ziua intervenției.
Programări și informații despre procedură: 0722 35 05 82.